Чакри

Чакри – какво представляват и каква е функцията им? Напиши коментар

Чакри? Вероятно си чувал за тях някъде, може би в йога центъра или пък някой ти е казал, че трябва да балансираш чакрите си, за да се разрешат проблемите ти. Това все пак не означава задължително, че знаеш какво са. Спокойно, не си сам. Затова си тук – на правилното място.

Кои са основните чакри и какво е значението им?

Ако в училище учехме за чакрите, то първият ни урок щеще да бъде, че те са основните енергийни центрове в нашето тяло, разположени от основата на гръбначния стълб до върха на главата ни. Всяка една от общо седемте чакри отговаря на един такъв енергиен център. Сега ще ти разясня значението на всяка чакра.

Първа чакра – Муладхара

Проявление – Движа се

Първата или Коренна чакра се намира в основата на гръбначния стълб между опашката и срамната кост. Тази чакра е в червен цвят и ни свързва със земята. Елементът й е земя. Сетивото свързано с нея е обонянието, а от състоянието й зависи функцията на дебелото черво и половите органи – отговаря за краката и долната част на гърба. Тя отговаря за нашите сила, увереност и чувство на заземеност, също така за оцеляването, безопасността, храната и финансовата стабилност. Тази чакра излъчва енергията за успех, когато искаме на натрупаме материални блага. Когато е блокирана усещаме чувство за тревожност, несигурни сме и ни е страх.

Втора чакра – Свадхиштхана

Проявление – Жизнен съм

Втората или Сакрална чакра се намира точно на 2 сантиметра под пъпа. Тази чакра е в оранжев цвят, а вкусът е сетивото, за което отговаря. Елеметът й е вода. Сакралната чакра е центърът на сексуалната енергия у нас. Когато е балансирана, тя ни прави креативни и по-адаптивни към промените. Сакралната чакра отгаваря и за емоциите ни, а също и как се отнасяме към емоциите на другите. Тази чакра ни помага да сме уверени и да имаме правилната самооценка. При липса на баланс се чувстваме емоционално нестабилни, възможни са и обсебващи мисли за секс или липсата на желание за такъв.

Трета чакра – Манипура

Проявление – Чувствам

Третата чакра или Манипура се намира в центъра зад стомаха, малко под гръдната кост – оттам идва и другото й име – чакра на Слънчевия сплит. Елементът й е огън, а цветът – жълт. Тази чакра се свързва с чувството за самооценка и доверие. Тя е център на личната сила и егото. Чакрата на Слънчевия сплит се отнася към страстите и гнева, а органите, за които отговаря са панкреасът, черният дроб, бъбреците, жлъчният мехур и храносмилателната система. Зрението е сетивото, с което се свързва тази чакра. Блокаж на чакра Манипура води до депресия, липса на увереност и доверие у останалите.

Четвърта чакра – Анахата

Проявление – Мисля

Четвъртата чакра или Анахата се намира точно зад гръдната кост в сърдечната област – от тук идва и другото й име, Сърдечна чакра. Цветът й е зелен, а елементът – въздух. Сърдечната чакра се свързва с духовността, любовта и състраданието. Тази чакра се отнася към сърцето, разбира се, също имунната система и тимуса. Тя играе ролята на преход между материалнотото – първите три чакри, и духовното – последните три. Сърдечната чакра е мост между ума и духа в нас самите. Нейното сетиво е допирът. При блокаж на Сърдечната чакра се сблъскваме с параноя, прекалена нерешителност, чувство за недостойност да бъдем обичани или страх, че ще ни изоставят.

Пета чакра – Вишудха

Проявление – Зная

Петата чакра се намира в гърлото, затова е наричана още и Гърлена чакра. Цветът й е син, а елементът – етер или Космос. Пета чакра отговаря за слуха. Тя се отнася към общуването ни с другите, творчеството и изразяването чрез думи, писане или мисъл. Гърлената чакра дава възможността за промяна и изцеление. Тя отговаря за щитовидната и надщитовижната жлеза, а когато е балансирана имаме възможността да комуникараме пълноценно и най-вече лесно да изразяваме себе си, за да бъдем разбрани. При дисбаланс в енергията на тази чакра чувстваме усещане за слабост и плахост. Този блокаж води до невъзможност да израсим себе си и мислите си.

Шеста чакра – Аджна

Проявление – Виждам

Шеста чакра или Аджна е разположена в центъра на челото при третото око. Другото и име е чакра на Третото око. Цветът на тази чакра е индиговия, а елементът – светлината. Чакрата на Третото око се свързва със знанието и възприятието, тя е енергиен център на най-особените способности у човека – метафизичните и психичните. С шеста чакра можем да развием интуицията си и да се научим да я използваме. Тази чакра е център на душата и ни свързва с божественото. При блокаж на тази чакра ставаме трудноотстъпчиви, токсични и егоистични.

Седма чакра – Сахасрара

Проявление – Съм

Сахасрара, известна и като Коронна чакра, е последната от основните седем чакри и е разположена на върха на главата, където е енергийният ни център на духовност, мисъл и просветление. Елементът на тази чакра е мисълта, а цветът й – бял или виолетов. Коронната чакра се отнася към информацията и нейното разбиране. Тя ни помага да осъзнаваме и да се просветлим, също е отговорна за духовното пробуждане на човека, заради способността й да се свързва с божествената сила. Седма чакра е свързана със съзнанието. Вярва се, че душата влиза през нея при раждането и отново през същото място напуска тялото на човека, когато смъртта му настъпи.

Това са нашите седем основни чакри и техните основни функции. Стана ясно, че колкото по-балансирани и отворени са те, толкова по-добре ще се чувстваме ние. Блокаж в някоя от тези чакри води до дисбаланс в цялостното ни съществуване, емоционална настабилност и непълноценно воден живот. Има известни методи за отваряне и хармонизиране на чакрите, накои от които са медитация, магнитотерапия, ароматерапия и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0