ето как да облекчите слънчево изгаряне с натурални средства

Ето как да облекчите слънчево изгаряне с натурални средства Напиши коментар

Лятото е сезонът, в който сме най-застрашени от така неприятното слънчево изгаряне.

Колкото и да се стараем да се пазим от слънцето, понякога се случва да заспим например на шезлонга, да забравим да се намажем след къпане в морето или да сме избрали твърде нисък фактор на защита за нашия тип кожа.

И понеже никой от нас не е застрахован, е добре да знаем кои са средствата, с които да облекчим състоянието на кожата си след слънчево изгаряне.

Ето някои натурални средства при слънчево изгаряне:

  • Краставица. Антиоксидантите, които се съдържат в краставицата, помагат за по-бързото възстановяване на кожата. Сложете няколко парченца добре охладена краставица в областта на лицето, а ако трябва да облекчите по-голяма част от кожата, смелете в блендер една или две краставици на пюре и с него намажете засегнатите участъци.
  • Мляко. Може да използвате прясно мляко във вид на хладен компрес или кисело, като директно намажете изгорялата зона и оставите да подейства за 10-15 минути. И в двата случая кожата ще бъде приятно охладена, а млечните протеини ще създадат защитен филм върху кожата, който освен че ще осигури нейната защита, ще подпомогне и възстановяването й.
  • Алое вера. Сокът от листата на алое вера, както и гелообразната вътрешност са чудесно средство, облекчаващо слънчевите изгаряния. В растението се съдържа изобилие от витамини и минерали, а растителните протеини допълнително успокояват кожата и ускоряват нейната регенерация. Използвайте самостоятелно, като нанесете с пръсти гела или намажете със сока засегнатите места и изплакнете след като попие. 

Не забравяйте, че превенцията винаги е по-добра от лечението. Старайте се да предпазвате кожата си от прекомерно излагане на слънце, като носите защитно облекло и използвате слънцезащитни продукти с висок SPF.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0