Сърдечна чакра - как да я преоткриеш и балансираш?

Сърдечна чакра – как да я преоткриеш и балансираш?

За да живееш ползотворно и да обичаш свободно, трябва да балансираш своята сърдечна чакра. Предлагаме ти всичко основно, което трябва да знаеш за тази чакра. Когато я опознаеш, ще откриеш и как да я отвориш!

Как се чувстваш?
  1. уплашен, стресиран, враждебно настроен, объркан
  2. любящ, обичан, нежен, отдаден, изпълнен с топлина
  3. или комбинация от двете

Всички тези чувства и емоции са свързани с твоята сърдечна чакра или както е известна на санскрит – Анахата чакра. Да се чувстваш необичан, нелюбящ и уплашен често е признак на блокирана сърдечна чакра. Житейските събития и като цяло животът оказват голямо влияние на тази чакра. Затова, ако искаш да се чувствате добре и отново да обичаш свободно, обърни внимание на този енергиен център.

След като разгледахме коренната, сакралната и чакрата на слънчевия сплит, е време да разберем повече и за сърдечната чакра.

Вижте всички чакри ТУК

Сърдечна чакра – всичко основно, което трябва да знаеш

Елемент – Въздух

Разположение – Областта на сърцето

Качества – Любов, омраза, страх

Енергията, която се движи от областта на пъпа нагоре към сърцето, се проявява в три форми – страх, любов и омраза. Когато хората изпитват някое от тези чувства, усещането е осезаемо в областта на сърцето. Когато нечие сърце е разбито, то любовта, която е усещало, се е превърнала в омраза.

Когато има любов, няма страх. Когато има страх, няма любов. Във всеки един момент една-единствена емоция заема предна позиция, като другите две са на заден план.

Какво се случва, когато сърдечната чакра е блокирана?

Сърдечната чакра е дом на безусловната любов. Моментите, в които е извън баланс, свързваме със страх и омраза. Когато тази чакра е отворена и балансирана, ще почувстваш колко отворен ставш към света, ще се почувстваш обичан и любящ. Ще осъзнаеш, че ти си източник на безусловна любов.

Когато сърдечната чакра е блокирана, ще усетитиш, че таиш лоши чувства, че се превръщаш в недоволен човек, който трудно изпитва топли чувства. Хората с блокирана сърдечна чакра често се чувстват объркани. Оказва се, че обратното на любовта не е омразата, а именно – страхът. Дисбалансът може да се прояви като стягане в гърдите и усещане за страх. Или, ако си бил наистина наранен, любовта, която някога си изпитвал, може да се превърне дори в омраза.

Всички искаме да имаме отворена чакра, за да бъдат изпълнени сърцата ни с любов и радост. Ето как можеш да направиш това и ти!

Как да балансираш своята сърдечна чакра?

Чакрите ни показват, че енергията иска да тече, да се движи и да бъде свободна. Ако искаш да промениш живота си към по-добро, трябва да балансираш чакрите си.

Ето няколко страхотни практики, с които да отвориш своята сърдечна чакра, за да увеличиш потока на креативността и вдъхновението си:

Любов към самия себе си

Любовта ти към света трябва да включва и теб! Положителните и изпълнени с любов утвърждения ще ти помогнат за създадеш градивна връзка със себе си. Отделяй време за себе си, оценявай качествата си, погледни навътре в себе си!

Подхрани и освежи тялото си

Сърдечната чакра се свързва със зеления цвят. Затова – хапвайте повече зелени храни като броколи, зеле, целина, кейл, също така пийте зелен чай. Здравословната храна в комбинация с другите практики ще балансира вашата четвърта чакра.

Медитация

Медитацията е едно от основните решения за почти всички наши дисбаланси. Когато намерите правилната за вас, медитацията се превръща в успокояваща и възстановяваща практика за вас, като създава стабилност и сила в духа ви.

Естествени камъни и кристали

Държането или поставянето на естествени камъни и кристали подпомага духовното и физическо пречистване. Те правят това чрез положително взаимодействие с енергийното поле на тялото. Докато за някои кристали се твърди, че облекчават стреса, за други се твърди, че подобряват концентрацията и креативността.

Розовият кварц със своята успокояваща енергия е идеален за сърдечната чакра, когато преминаваме през трудни моменти като раздяла. Този камък носи енергията на състрадание, нежност, мир и чиста любов. Може да го носите като аксесоар или да го поставите на видно място в дома си.

Има и други полезни методи, с които да балансирате чакрите си – един от тях е магнитотерапията.


Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *