Седма чакра - как да се свържеш с Божественото в теб

Седма чакра – как да се свържеш с Божественото в теб?

Седма чакра или така наричаната още Коронна чакра е известна като мостът към космоса. Тя е най-духовната по природа от всички седем чакри. Разположена над темето на главата, седма чакра действа като център на духа, просветлението, мъдростта, универсалното съзнание и връзката с висшите насоки на индивида.

В седма чакра се крие твоят най-голям потенциал. Тя управлява взаимодействието и комуникацията с Вселената, сетивата за вдъхновение и преданост, единността с висшия Аз и божественото, по-дълбоко разбиране за света. Същевременно е отговорна за здравия духовен живот.

Някои хора обичат да мислят за коронната чакра като за вид пъпна връв към Божественото, чрез която ние като човешки същества сме свързани.

Коронната чакра позволява преживяванията на единство и универсална свързаност. Свързва се с мъжествената енергия и е представена от виолетов или бял цвят. Символът ѝ е кръг с хиляда венчелистчета. Обвързана е с мислите и тишината – мантрата ѝ е „Аз знам”.

Виж всички чакри тук

За какво отговаря твоята седма чакра?

Коронната чакра управлява нашия мозък и нервна система – центровете на знания и информация в тялото. Психологически се свързва с нашето духовно съзнани като връзка с Вселената и мъдроста.

Когато седма чакра е отворена и балансирана, ние водим здравословен начин на живот. Гледаме отвъд материалния свят и се чувстваме свързани с по-дълбокия смисъл на живота. Даваме приоритет на връзката с божественото чрез дейности като медитация и йога.

Също таке сме по-осъзнати и съпричастни, тъй като коронната чакра е нашият център за връзка с хората около нас. Когато е балансирана, не изпитваме нужда да съдим другите или да ги унижаваме, защото признаваме тяхното вродено достойнство.

Признаци на блокирана седма чакра

Когато енергията в този център се застои, губим способността си да вярваме в Божественото. Възможно е да станем цинични, саркастични и егоистични.

Подтикнати сме да търсим цел и смисъл – всеки иска да води пълноценен живот. Когато коронната чакра е блокирана, откриването на тази цел може да бъде трудно.

Загубата на способността да гледаме отвъд материалния свят може да ни накара да се почувстваме изгубени, депресирани или тревожни.

Блокираната седма чакра причинява и физически симптоми:

 • Главоболие
 • Мигрена
 • Затруднено концентриране
 • Липса на ясна мисъл
 • Проблеми със съня

Представяме ти няколко дейности, които ще ти помогнат да балансираш своята седма чакра:

Визуализация

Намери си удобно място и седни. Поеми си няколко дълбоки, успокояващи вдишвания, за да приведеш ума и тялото си в покой.

Затвори очи и насочи вниманието си към своето теме. Представи си как чиста и бяла светлина навлиза в тялото ти през коронната чакра, минава през главата ти и се движи надолу по гръбнака ти. Представи си, че тази светлина е твоята връзка с Божествената енергия. Почувствай как се събужда твоята коронна чакра и визуализирай как се отваря, подобно на лотос.

Полезна храна за седма чакра

Седма чакра се различава от останалите по това, че нейният фокус е отвъд физическото към духовното. В резултат на това, тази чакра се свързва повече с пречистващо гладуване и детоксикация.

Водата също е свързана с коронната чакра. Можеш да приемаш и билкови чайове, например лавандула.

Медитация и йога

Можеш да комбинираш медитацията с визуализация, тъй като седма чакра е фокусирана върху просветление и духовно развитие.

Вариант е да използваш утвърждения, които да ти помогнат да се съсредоточиш върху коронната си чакра, като поставиш намерението си да я балансираш.

Подходящите за седма чакра йога пози насърчават притока на енергия към главата. Те спомагат освобождаването на блокажи и отваряне на чакрите отново.

Камъни и кристали

Определени камъни и кристали съответстват на всяка чакра. Можеш да ги включиш в медитацията си, да ги държиш близо до себе си или просто в дома си.

Кристалите, които помагат за балансиране на коронната чакра са:

 • Лунен камък
 • Селенит
 • Аметист
 • Кварц
 • Хаулит
 • Танзанит
 • Лепидолит
 • Аметрин

Друг полезен метод за балансиране на седма чакра е магнитотерапията. Повече можеш да разбереш тук.

Когато отвориш своята седма чакра, ще се почувстваш като в едно цяло с Вселената. Ще имаш здравословен духовен живот и ще се научиш да съчувстваш на другите. Твоят фокус ще надхвърли материалния свят и ще се почувстващ по-осъзнат и свързан със себе си. Дерзай!

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *